Pyometra of baarmoederontsteking

Pyometra of baarmoederontsteking

 

       

 

Een pyometra of baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder.

Het kan ontstaan na een loopsheid of na de bevalling van een nestje pups, maar bij sommige honden is de loopsheid al meer dan een half jaar niet meer opgemerkt.

oorzaak

 

Alle gezonde honden produceren tijdens een bepaalde periode van de cyclus progesteron. Bijvoorbeeld tijdens de dracht, na de loopsheid en bij honden langdurige schijnzwangerschap.
Deze hoge en langdurige progesteron-spiegels ontstaan ook na behandeling met anticonceptiemiddelen (de 'prikpil'). Gedurende de periode dat de progesteron spiegel hoog is in het bloed is een dier veel vatbaarder voor infectie van de baarmoeder.
Door de progesteron verandert namelijk het baarmoederslijmvlies en ontwikkelt zich een zogenaamde CEH (Cysteuze Endometrium Hyperplasie). Dit is al een voorbode van een beginnende baarmoederontsteking.
Als dit veranderde slijmvlies ontstoken raakt, dan ontwikkelt zich hieruit een baarmoederontsteking. De bacteriën die de baarmoeder infecteren zijn afkomstig uit de vagina.

symptomen

Symptomen van een baarmoederontsteking zijn onder andere lusteloosheid, koorts en, doorgaans erg opvallend, veel plassen en veel drinken (polyurie en polydipsie).
Niet alle verschijnselen hoeven aanwezig te zijn. Ook heeft de hond weinig eetlust, braakt af en toe. Het verhaal van de eigenaar is vaak dat de hond al vele weken lusteloos is.

Vaak is een uitvloeiing uit de vulva te zien en dan spreken we van een open pyometra.
Maar gevaarlijker wordt het als de baarmoedermond (cervix) gesloten is waardoor de etter als het ware zit opgesloten, dan spreken we van een gesloten pyometra.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld aan de hand van de symptomen, met behulp van een röntgenfoto of met echografie of door bloedonderzoek.
Meestal zal een combinatie van enkele van deze onderzoeksmethoden tot de uiteindelijke diagnose leiden.

Behandeling

  • gewone pyometra

De beste behandeling van een baarmoederontsteking bestaat bijna altijd uit het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken. De meeste dieren herstellen bijzonder snel na deze ingreep.

Bij ons moeten honden met een pyometra standaard 1 tot 2 dagen aan het infuus blijven op het dierenartsencentrum om een nierblokkage te voorkomen. Dit is een van de complicaties na een pyometra.
Uiteraard wordt er bloed genomen bij deze honden voor de nierwaarden te bepalen zowel voor als na de operatie om te zien of de hond wel naar huis mag.

  • Gesprongen pyometra

Soms hebben we te doen met een gesloten pyometra die springt in de buik. Dit is een levensgevaarlijke situatie en moet als een spoedgeval aanzien worden. Doordat de etter in de buik terecht komt gaan de bacterieën uit de etter snel in de bloedbaan en kan het dier in shock gaan. Die etter moet er zo vlug mogelijk uit en de buik moet dan gespoeld worden. Soms steken we dan een abdominale drain en spoelen we de buik nog drie dagen na.

Voor sommige eigenaars en dan vooral fokkers is het een must dat de baarmoeder blijft zitten. Wij behandelen deze dieren dan met een prostaglandine preparaat waardoor de baarmoeder gaat samentrekken en de etter zo gaat uitdrijven. Dit natuurlijk in combinatie met een antibioticakuur.

Als geen behandeling wordt ingesteld bij een baarmoederontsteking zal het dier uiteindelijk ook overlijden.

Prognose

De prognose is na sterilisatie meestal goed, maar indien het dier te lang met een pyometra rondgelopen heeft, kunnen de nieren onherstelbaar beschadigd zijn door de toxische stoffen die in de bloedstroom terecht gekomen zijn. Deze kunnen andere organen ernstig beschadigen (nieren, lever).